Schetsen en Art Journaling, creativiteit groeit

Ik heb mijn eigen werkwoord gekregen. Het woord ‘Marjanderen’, wat gelinkt is aan veranderen. Géén idee natuurlijk waar dat nou op zou slaan. Maar deze keer Marjander is van geen schetsboek, naar wel een schetsboek. Als je terugleest op mijn blog, bij de interviews dan vroeg ik regelmatig of de kunstenaars een schetsboek gebruikten. Opgelucht was ik als er ontkennend gereageerd werd. Ik heb me tot nu toe prima gered zonder schetsboek. Ik schets of maak een themabord bij het ontwerpen van een nieuwe creatie. Dan laat ik het weer los. Ik heb echter de laatste tijd veel gelezen over de meerwaarde van het houden van een schetsboek. 

Bij het schilderen hoort het opzetten van de basistekening. Daar wil ik meer in groeien. Zekerder zijn in mijn opzetten. En oefenen, oefenen, oefenen met kijken. Dingen lijken steeds te veranderen, de verhoudingen, de lijnen, de schaduwen. 

Uil

Dus hoewel ik al regelmatig een potlood of houtskoolstokje oppak is het zeker geen dagelijkse gewoonte. Ik ben er ook lang vanuit gegaan, net zoals de meeste mensen, dat je voor tekenen een aangeboren talent nodig had. Inmiddels heb ik geleerd dat dit niet waar is. Je kunt tekenen leren. Net als lezen, schrijven en fietsen. Helaas hoort bij leren, rijtjes vervoegingen stampen, dus ook bij tekenen. Vandaar een schetsboek. Hoe meer je maakt, hoe meer je creativiteit groeit. Geweldig! En hoe leuk zou het zijn dat jullie door mijn plezier en vorderingen ook geïnspireerd raken om mee te doen? Wellicht kunnen we samen een uitdaging van de week bedenken ofzo.

Misschien kan ik in mijn schetsboek ook wat mixed media kwijt. Art Journaling is hot en trendy. Ik vind smeren, knippen, krassen en plakken heerlijk. Jammer genoeg gebeurt het nu wat minder omdat ik nu op een andere manier met schilderen bezig ben. Lekker los en snel werken. Een leuke tegenhanger voor het schilderen en weven, waar ik veel langer mee bezig ben.

Er zijn veel leuke art journaling kunstenaars. Ga maar eens op zoek en je linkt van de een naar de ander. Er zitten vast kunstenaars bij die je aanspreken. Art Journaling kan over alles gaan. Bij de meeste zie je poppetjes, maar dat hoeft niet. Bekijk de technieken en zet je eigen onderwerpen er in. 

DSC_0057

Ik zal je regelmatig laten zien hoe ik een stijl vertaal. Vandaag vind je mijn interpretatie van Juliette Crane. Waarom ik haar zo leuk vind? Kijk eens hoe los en eenvoudig haar stijl is. Juliette wil vooral niet dat het perfect is. Dus alles wat jij en ik fout vinden, daar is Juliette blij mee. Zij is een geweldig goed voorbeeld van LOSLATEN en werken met wat er is. Het hoeft niet MOOI te worden!

Meesterlijk is ook haar tekenwijze. Dezelfde basisfiguurtjes die met kleine aanpassingen steeds nieuwe diertjes of mensjes zijn. Ik heb heel gauw, uit de losse pols, wat variaties op papier gezet. Wat nou tekenen is moeilijk? Deze figuurtjes deden mij denken aan een maantje wat ik eens gemaakt had. In de achtergrond zie je krantenpapier. Ook leuk voor het uiltje denk ik.

voorbeeldjes

Juliette Crane’s website

Ook vind je op Youtube want filmpjes waarin zij haar Whimsical plaatjes creëert. Leuk om even naar te kijken. En ik vind het woord whimsical zo leuk. Hoe kun je dat naar het Nederlands vertalen? Ik vind fantasie niet helemaal de lading dekken. Heb jij een idee?

 

krantmaan

 

 

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.