Durf te schetsen, oftewel tekenen voor dummies

Klein beetje informatie over mijzelf. Ik ben een autodidact, oftewel ‘ongeschoold’. Ik heb nooit teken- of kunstlessen gevolgd op school. En de kunstacademie was voor mij niet in beeld. Voor mijn familie was dit een onbekende wereld, mocht je er wel mee in aanraking komen, dan zou daar weinig zinvols uitkomen. Ik heb dus mijn eigen weg vol bochten en afslagen gevolgd.

Keer op keer kwam tijdens mijn reis tegen dat het kunnen tekenen geweldig ondersteunend is als je creatief aan de slag wilt gaan. Want zodra je een idee hebt en wil gaan uitvoeren, is het handig als je kunt tekenen. Voor de compositie, bouwtekening, uitleg, patronen, impressie, details aangeven, proefopstellingen, geheugensteun, kortom het is handig wanneer je kunt tekenen.

Tekenen kun je leren

Tekenen kun je leren

Verschillende cursussen heb ik door de jaren heen gevolgd. Toch ‘greep’ het tekenen mij niet genoeg om door te zetten. Tot het moment dat ik mijn wens tot kunstzinnig bezig zijn echt serieus nam en vond dat ik het ‘tekenen’ nu eens zou tackelen. Ik ben op onderzoek uit gegaan. Ik heb er veel boeken over gelezen, gesproken met tekenaars, eindeloos filmpjes op YouTube bestudeerd. En ik kwam achter het geheim van tekenen. Want anders dan velen van ons denken, is tekenen te leren en niet een zo maar een aangeboren talent. Wel is het zo dat de ene persoon er meer talent en tijd insteekt dan de ander. Net zoals sommige mensen beter zijn in bepaalde sporten, talen, wiskunde, koken, of wat dan ook. 

Het geheim van tekenen

Het geheim van tekenen is namelijk dat we het niet geleerd. En alles wat we nieuw en onbekend is, dat is onwennig en lastig. Begin alsjeblieft niet over de Franse werkwoordenvervoegingen of wiskundige hoekberekeningen. Het is niet aan mij besteed, toch weet ik er wel wat van omdat ik er les in gehad heb. In mijn schoolleven deed je tekenen er een beetje bij. Voor je plezier. Ik herinner mij golflessen in Tunesië, een aantal jaar geleden. Wat onhandig voelde ik mij. Zo moet je staan, je handen daar, meedraaien, kijk waar de bal heen moet. En nog wat van deze details. Het is bij een vakantie gebleven, maar bij  midgetgolf sla ik tegenwoordig best een leuk balletje.

tekenuitdaging

Rembrandt is nog ver weg

Ik heb alles wat ik geleerd heb over tekenen zelf uitgeprobeerd. Ik ben nog lang geen Rembrandt, maar ik red me genoeg om te doen wat ik wil doen. Ik spreek de taal nog niet vloeiend maar ik kan me wel redden met de tekentaal. Hier ben ik zo enthousiast over dat ik dit graag door wil geven. Op een simpele, concrete manier. Vandaar dat ik de workshop Durf te Schetsen heb opgezet. Daarnaast heb ik de 40 Dagen 1 Schets bedacht om aan de het tekenen te blijven. Niet alleen voor de deelnemers maar juist ook voor mijzelf. Zo blijf ik mijzelf ook uitdagen andere dingen te tekenen. En samen is veel gezelliger en meer inspirerend.

Tekencursus tips

Is het een wens van je om te tekenen of beter te tekenen? Ga aan de slag. De basics geef ik in Durf te Schetsen. Oefenen kun je zelf of je doet mee met de 40 dagen 1 schets.

Doe je het liever alleen? Of heb je geen vertrouwen in mijn teken- en lesskills? Op internet vind je talloze opties om online of via workshops te leren tekenen. Twee deel ik hier met je. Ze zijn allebei Engelstalig met wel met Nederlandse roots! Namelijk Sketchbook Skool en Lineke Lijn.

Vind je het leuk om inspiratie op te doen? The Sketchbook Project vind ik bijzonder sympathiek.