Kunst maken is werken met onzekerheid

Vorige week hadden we bij DIY Textile School onze afsluitende jaarsoverleg voor de begeleiders. Een moment om samen terug te kijken naar onze groepen in de tweejarige TA opleiding. Wat zijn we tegengekomen? Waar moeten we nog aanscherpen? Hoe ging het met onszelf? En al pratende komen er weer nieuwe plannen voor het volgende seizoen. Een leerzaam en ontspannen samenzijn, want begeleiders zien elkaar niet zo vaak, omdat de lesdagen los van elkaar lopen. En samen kijken we uit naar de altijd weer spannende eindexpositie van ‘onze’ studenten. Dit jaar ronden de studenten van de TA 2015/2017 hun opleiding af met de expositie ‘uitStekend’ op 10 en 11 juni 2017 in het House of Arts and Crafts, Oudeschans 21 Amsterdam. Op zondag zal ik de hele dag aanwezig zijn, wellicht ontmoeten we elkaar dan?

 

Creatief zelfvertrouwen

Na een heerlijke lunch, kwam Marjolein van der Stoep een try-out van haar nieuwe spel met ons spelen. Marjolein kennen jullie misschien wel van haar geweldige boek: Was ik maar naar de kunstacademie gegaan .. dan hoefde ik dit boek niet te kopen. Alleen de titel is al geniaal en de inhoud ook. Mocht je het nog niet kennen, dan raad ik je dit boek echt van harte aan. Marjolein is zelf kunstenaar én een goede docent. Bij een vorige ontmoeting had ik al het genoegen om met haar te praten over iets waar volgens ons, iedereen die kunst maakt mee zit, namelijk zelfvertrouwen. Uit eigen ervaring en als studentenbegeleider kom ik de onzekerheid steeds weer tegen. Marjolein heeft dit onderwerp uitgebreid bestudeerd. Welke onzekerheden zijn er zoal en hoe kun je er mee om leren gaan? Zij heeft omgezet in een bordspel ‘Creatief Zelfvertrouwen’.

Van de kunstacademie naar het Museum

Het spel speelt zich af tussen het moment dat je van de kunstacademie komt en als alles goed met je gaat eindig je in het museum. Hoera! Maar op de weg daar naar toe kom je natuurlijk de nodige hobbels tegen. Je hebt kunstwerken nodig, je moet nadenken over verschillende mythes die er zijn over kunst maken en kunstenaars, en je komt je onzekerheden tegen. Terwijl je dobbelt en met elkaar ruilt en onderhandelt praat je over je onzekerheden en algemene veronderstellingen. Zo kun je op nieuwe en speelse manier je onzekerheden onderzoeken en je krijgt aanmoedigingen hoe je hiermee kunt omgaan. Zodra het spel officieel uitkomt zal ik jullie op de hoogte brengen. Ik vond het leuk om te doen en ik verzeker je dat we de nodige onzekerheden (nog) hebben.

 

 

Onzekerheden tackelen

Dit hele onderwerp over creatief zelfvertrouwen ligt mij na aan het hart. Kunst maken en laten zien is zo’n persoonlijk proces, dat kun je (bijna) niet loskoppelen van je innerlijke bewogenheid. De meeste kunstenaars doorlopen voor ze tot een nieuw ontwerp komen een heel innerlijk traject door. Dat gaat over jouw visie, opinie, inzicht, ervaringen en als het werk dan af is laat je het dan zien? Hoe en waar? En wat doen al die meningen met jou? De kunst is natuurlijk om je eigen onzekerheden te herkennen, te erkennen en dan te tackelen. Oftewel hoe zorg je dat ze hanteerbaar voor jou worden. 

In het spel zijn, na onderzoek, een aantal gebieden geselecteerd waarop de meeste amateurkunstenaars zich meer of minder onzeker voelen.

 • Onzekerheid (ik ben niet goed genoeg, te kritisch op mijzelf, het lukt mij niet.)
 • Originaliteit 
 • Keuzeproblemen (wat, hoe, wanneer, bang om verder te gaan, is het af?)
 • Tonen van het werk

Ik heb vorig jaar een workshop over Zelfvertrouwen gemaakt waarin deze onderwerpen ook verwerkt zijn. Zo’n workshop ontwerp je meestal voor één lesdag en daar is dit onderwerp eigenlijk veel te omvattend voor. Daarnaast wil ik graag een bepaalde luchthartigheid hanteren. Deze onderwerpen kunnen behoorlijk taai en aangrijpend zijn. Maar boven omschreven spel is zeker een goed instap model.

be brave

Presenteerbordje

Uit nieuwsgierigheid, hoe zou jij dit onderwerp gepresenteerd willen krijgen zodat het voor jou interessant wordt om er mee te werken? Ik noem hieronder wat voorbeelden. Ik zou het geweldig vinden als je in een reactie of via een bericht op FB  of een email, mij laat weten welke jouw voorkeuren hebben. Misschien ben ik er één vergeten? 

 1. In de Bundelgroepen wordt dit zeker behandeld.
 2. En ook tijdens de opleiding TA bij DIY Textile School komt dit voorbij.
 3. Een boek.
 4. In gedeeltes in blogs.
 5. Workshop.
 6. Online cursus.
 7. Besloten discussiegroep.
 8. Persoonlijke coaching.
 9. Interviews, hoe anderen hiermee omgaan.

Super benieuwd naar jullie response, vast bedankt! Wil je meer weten of Marjolein van der Stoep haar website vind je hier. Er is ook een een Facebookpagina van haar boek en je kunt het hier of hier kopen.