Januari, maand van het weven (gobelin/tapestry)

Januari, maand van de voornemens en nieuwe plannen. Ook ik heb nieuwe voornemens. Ik zeg nu wel ‘ook’ maar beter zou zijn: juist ik. Want ik ben dol op nieuwe plannen en lijstjes maken. Heerlijk gewoon lijstjes maken en dingen opstapelen zoals tijdschriften en boeken. Het lukt vaak niet om alles afgewerkt te krijgen, en dat geeft wel een beetje stress, maar het lijstjes maken is gewoon TE LEUK. 

Wat zijn mijn blogplannen voor 2016? Ik wil het wat persoonlijker maken. Ik wil natuurlijk mijn creativiteit laten groeien. Maar ik wil ook graag meer weten hoe je als kunstenaar / creatief persoon / knutselaar, (what’s in a name?), bekender kan worden dan je eigen familie- en vriendenkring. Dit wil ik leren en met jullie delen. 

Een website, prima. Een blog, daar ben ik mee bezig. Ook heb ik me ingeschreven op de cursus van Anne Raaymakers, 365 dagen Facebooksucces. Anne is een geroutineerde social media expert, en ik vind het leuk dat Anne niet jong, blond en snel is. Een kleine investering die hopelijk veel nieuws en inspiratie geeft. Als je nieuwsgierig bent geworden kun je even op haar site kijken: Fanfactor.

WEVEN

Op creatief gebied, focus ik mij deze maand op het weven. Veel weven. Als je mijn blog volgt weet je dat ik al een tijdje met mijn eerste grotere gobelin bezig ben. En ik vind dat ik daar nu echt wat meer vaart achter moet zetten. En zeg zelf, Januari, met koude en donkere dagen. In de Noordelijke provincies mag je zelfs niet naar buiten vanwege de ijzel. Een betere periode om te weven is er toch niet? Dus hop Marjan, meters maken. (Eerder centimeters hoor.)

Ik heb bedacht dat het misschien leuk is om iets te laten zien, van mijn ‘Werk in Uitvoering’. 

Patroon gobelin

Patroon Friday’s Child

Dit is mijn basistekening. Het is eigenlijk een soort zelfportret. Ik heb een pijl geplaatst waar ik nu ongeveer bezig ben. Het donkerder gekleurde gedeelte van de tekening heb ik al geweven.

Weefgetouw Basse Lisse

Weefgetouw Basse Lisse

Dat weven doe ik hier. Op mijn antieke Basse Lisse getouw. Net even anders dan de ‘gewone’ weefgetouwen. Onder het kleedje lopen de witte kettingdraden door. Het kleed is ter bescherming, omdat ik regelmatig assistenten mag verwelkomen. Op het bankje ligt een yogamat, om mijn tere billen een beetje zachtheid te geven.

Weeftekening

Weeftekening

werkvlak met klossen

werkvlak met klossen

Twee foto’s van mijn werkvlak achter het getouw. Je ziet door de ketting de tekening, die ik zo goed mogelijk probeer te volgen. Ook vind je hier een aantal klossen met garens. Je hebt wevers die het met hun vingers doen, of met de gobelin klossen. Ik heb gemerkt dat ik het liefst met de weefnaalden werk. Ook ligt er mijn weefkam, waarmee ik draden aanschuif. Deze kam heb ik ooit gekregen van mijn weefjuf.

Patroon onder weefgetouw

Patroon onder weefgetouw

Hier zie je de rest van de tekening hangen. Het gedeelte wat nog geweven moet worden. Dus ja, nog even te gaan!