Hoe zelfreflectie en werken in een groep je kunst verder kan brengen.

Al jaren begeleid ik groepen. Wat ergens vreemd is want ik ben iemand die graag alleen is. Tijdens mijn opleiding tot psychosociaal counselor ontdekte hoe krachtig en leuk de werking van een groep kan zijn. Als een groep een duidelijke verbinding of doel heeft en er is adequate begeleiding dan kan de dynamiek van een groep je wakker schudden, aanmoedigen en laten versnellen. En veel pret bieden!

Toch was ik vorig jaar zomer zelf al weer een heel tijdje erg solo bezig met eigen weg in de kunst zoeken. Nou ben ik ook behoorlijk eigengereid.  Ik wil graag de dingen op mijn eigen manier uitzoeken en aanpakken. Daar is helemaal niks mee, maar soms loop je vast in je eigenwijsheid. Mijn ideeën lekten weg, net als mijn energie. Ik kon mijn focus niet terughalen en ging behoorlijk aan mijzelf twijfelen. Wie ben ik als kunstenaar? Ben ik wel een kunstenaar? Welke weg is mijn weg? 

Tijd dus om hier wat aan te doen en mijn mojo terug te vinden. Ik ben eerst aan de slag gegaan vanuit het boek van Jane Dunewold, Creative Strength Training. Dit gaf mij al een flinke zet maar het voelde te vrijblijvend en daarom heb ik mijzelf toen opgegeven voor het Masterjaar bij DIY Textile School. In dit jaar doe je zelfonderzoek naar je kunstenaarschap, iedereen onderzoekt haar eigen weg. Maar, en daar pikte ik de kracht van de groep weer op, er werd met elkaar meegedacht, meegekeken, meegedaan en soms een kritische noot geplaatst. Daarnaast zorgden Marjolein van der Stoep en Erna van Sambeek voor kaders, feedback en uitdagingen. 

Het heeft gewerkt! Ik heb mijn mojo terug. Een fijne portrettenserie is daar vandaan ontstaan. Ik weet weer wat en waarom ik wil maken. En dat is een stuk fijner dan de leegheid van een jaar geleden. 

Vanuit mijn eigen ervaring en de reacties van degene die al aan de CST meegedaan hebben, is de opzet voor de Bundelgroep ontstaan. Wat je ook een groeigroep zou kunnen noemen, of een (zelf)onderzoekstraject, een periode van introspectie, of nog heel wat anders. Ik heb gekozen voor Bundelgroep, van krachten bundelen. Alle krachten die je in huis hebt maar even niet terug kunt vinden en de kracht van samenwerking. 

Het is een combinatie van terug- en vooruitkijken, plaatsbepaling of ontdekjeplekje, vaardigheden her- en erkennen, en nog veel meer. Inzichten en inspiratie vind je niet alleen door het doen van de opdrachten voor jezelf doet , maar ook door het meekijken en -denken bij andere groepsleden. Het feit dat er bijeenkomsten zijn is als een stok achter de deur, maar jij bepaalt zelf hoeveel tijd en energie je in de tussenliggende periode steekt. 

Kortom ik ben enthousiast over de Bundelgroep. Soms blijven we maar doorgaan op dezelfde weg en vergeten we om te onderzoeken of dit wel de handigste route voor ons is. Ben je geïnteresseerd? Laat het me weten via een mailtje. 

Voor meer informatie, zie mijn pagina over de Bundelgroep