Bovenste rij van links naar rechts: Jean, Ada en Bea de tweeling Onderste rij van links naar rechts: Dido, 7 happy dolls (1 woont in de VS), Lobbe, Attila aka Laurens die zo lang is dat ie niet eens op de foto past, Soul Doll 1 en Soul Doll 2. Jean, Ada en Bea, Dido, Lobbe en Attila aka Laurens zijn familie. Deze zijn in een periode met dezelfde stoffen gemaakt.

Hieke Denijs van Studio Soul Dolls

Ik ben aangekomen in Den Haag, waar ik op bezoek zal gaan bij Hieke, Dido, Finnigan, Idris, Jean en vele andere karaktertjes van Studio Soul Dolls. Aan het hoofd van deze bende staat, Hieke Denijs, die ik ken uit textiel-avonturenland. Hieke viel mij vanaf het begin al op door haar eigenheid en eigenwijsheid. Ze heeft vaak ‘outofthebox’ ideeën en oog voor materialen en kleuren. Ook had ze toen in mijn ogen al een jaloersmakend hoge productie gehalte. Daarnaast kan ze werkelijk prachtig borduren. Met deze talenten heeft ze zich de laatste twee jaar zich steeds meer gericht op het maken van poppen. En dat leidt tot geweldige karakters, zie in mijn fotoreportage, de Facebook pagina van Studio Soul Dolls en de binnenkort te openen Etsy shop. (linkjes volgen onderaan.)

Hieke

Hieke

150626-emjee-100_8744

Nametag met naam.

We hebben een gezellige middag samen doorgebracht. Bijpraten, we hadden elkaar sinds 2013 niet meer gesproken. Alle poppen bij elkaar gezocht en in aantrekkelijke groepjes geplaatst. En weer verandert. Zo leuk, bij elke pop heeft Hieke een verhaal. Over de naam, het ontwerp, de stof, de aanleiding tot de pop. En hoewel elke pop duidelijk het handschrift van Hieke draagt zijn ze stuk voor stuk uniek. Ondertussen vraag ik naar haar voorkeur voor het maken van poppen.

 

Waarom poppen?

Ik vind het aantrekkelijk om 3Dimensionaal met textiel te werken. Daarbij kan ik alle technieken die ik ooit geleerd heb erin kwijt. Van het verven van de garens en stoffen tot quilting technieken zoals trapunto en alle borduurtechnieken die er zijn. Daarnaast vind ik ze gewoon leuk. Poppen maken en kunst maken is vooral spelen. Spelen met kleuren, technieken, gekkigheid in gezichtjes, details, karakters. Als ik hiermee bezig, kan ik niet anders dan blij worden.

150626-emjee-100_8724

Bovenste rij van links naar rechts: Jean, Ada en Bea de tweeling Onderste rij van links naar rechts: Dido, 7 happy dolls (1 woont in de VS), Lobbe, Attila aka Laurens die zo lang is dat ie niet eens op de foto past, Soul Doll 1 en Soul Doll 2. Jean, Ada en Bea, Dido, Lobbe en Attila aka Laurens zijn familie. Deze zijn in een periode met dezelfde stoffen gemaakt.

 

150626-emjee-100_8728

Links met hazenlip is Bimmetje, daarnaast in het geel Victoria – wachten op het vonnis, in het midden met rode buik: Grobi Morzel, daarboven in het paars ligt Piep, daaronder met oranjerood fluwelen muts Finnigan – a birthday’s supposed to be a happy day. Rechts met roze hart And Here Is Another Selfie en rechtsonder kun je nog net een deel van Crosey zien.

Jouw poppen onderscheiden zich door hun eigen gezichtjes. Van waar komt deze fascinatie voor eigenaardigheid?

Ik denk dat het een samenspel is tussen mijn interesse voor Russische Iconen en stripboeken. Prachtige gestileerde portretten met geïdealiseerde gezichten en de vreemde karakters van zwart/wit tekenaars zoals bijvoorbeeld Moebius. Een soort samensmelting van deze twee uitersten. Deze twee lijnen zijn apart ook in mijn poppen terug te vinden. De meer Icoonachtige poppen, mijn kunstpoppen, zijn rijker aan stofkeuze en veel zwaarder geborduurd, vaak met gouddraad, hun gezichtsuitdrukking is neutraler en ik zorg altijd voor een bevestiging zodat ze aan een wand opgehangen kunnen worden. Daarnaast mijn comic-achtige poppen die een gezichtsuitdrukking – ze grijnzen – of karakter hebben en minder zwaar geborduurd worden, vaak wel met een tekst zoals bijvoorbeeld ‘bedankt voor de tip’ of ‘fuck’. Maar hierdoor wel een persoonlijkheid krijgen.

150626-emjee-100_8730

Close-up van Finnigan – a birthday’s supposed to be a happy day

150626-emjee-100_8729

In het geel een detail van Victoria – wachten op het vonnis, daaronder de borduursteken in close-up van Bimmetje

Kun je iets vertellen over het ontstaan van een Soul Doll?

Ten eerste ben ik een verzamelaar. Stoffen, garens, knoppen. Ik verf stof en garens in het vooruit, zodat er altijd een voorraad aan materiaalkeuze aanwezig is. Een pop kan ontstaan op verschillende manieren. Soms is er eerst een schets. Maar het kan ook zijn dat ik zelf behoefte heb ergens aan, zoals vakantie . Of een ontmoeting, een gesprek. En daar wordt een ontwerp uit geboren. Ik maak meestal schetsen van het idee. En voor elke pop maak ik een patroon. Uiteindelijk krijgen mijn poppen een androgeen uiterlijk en het liefst ook een niet gender-specifieke naam.

Enfin, als de schets en het patroon er zijn, ga ik spelen. Op zoek naar de juiste materialen. Ik leg van alles neer en zoek naar contrasten. Ik wil verrast worden als ik er naar kijk. De keuzes zijn organisch, intuïtief. Daarna is het maken eigenlijk een koud kunstje. Het begin is altijd het leukste. En sommige poppen, vooral de kunstpoppen, hebben langer nodig om te groeien. Tijdens het maken groeien er nieuwe ideeën of aanvullingen.

150626-emjee-100_8742

De tweeling Hammer (midden) en Freya (links). Rechts staat Paus met de tekst Bedankt voor de tip op zijn bast.

Lessons learned. Heb je tips voor anderen?

Vooral spelen! Neem je zelf niet zo serieus. Wordt het niet zoals je wilt, dan maak je gewoon een nieuwe. Als je poppen wil gaan maken: kijk eens op internet naar andere poppenmakers zoals Mimi Kirchner. En een boekentip: ‘We make dolls’ van Jenny Doh.  (Verkrijgbaar bij Bol.com, gecheckt door Emjees en reviews op Youtube.) En voor het borduurwerk vind ik Jude Hill heel inspirerend. (Jude Hill, klik hier voor haar website.)

Je hebt al verteld dat je schetst voor je ontwerp. Heb je een schetsboek en hoe gebruik je die?

Ik heb niet echt een schetsboek in de zin van een boek. Maar is schets veel, vooral gezichten. Sterker nog ik probeer elke dag te schetsen, zodat ik nog beter kan worden. (Hieke laat regelmatig schetsen op haar FB en Instagram zien.)

150626-emjee-100_8733

Van links naar rechts Boema, Idris, Lul (dolls kiezen vaak hun eigen naam), Green Sea (een van de eersten) en Soul Doll 3: de lelijkerd.

 

150626-emjee-100_8740

Detail van Marius: man van de zee. De geborduurde vissen zijn met trapunto op zijn broek gemaakt.

Detail van Marius: man van de zee. De geborduurde vissen zijn met trapunto op zijn broek gemaakt, op zijn buik een geborduurde golf.

Detail van Marius: man van de zee. De geborduurde vissen zijn met trapunto op zijn broek gemaakt, op zijn buik een geborduurde golf.

Detail van Lul met op verschillende manieren fuck op zijn armen geschreven. Rechts naast hem zit de groene man. Lul heeft als enige beweegbare vingers.

Detail van Lul met op verschillende manieren fuck op zijn armen geschreven. Rechts naast hem zit de groene man. Lul heeft als enige beweegbare vingers.

 

150626-emjee-100_8731

Boema heeft een tatoeage van een turnip (een meiknolletje) op zijn smalle borst.

150626-emjee-100_8735

Detail van Idris met vrij machineborduurwerk op geverfde, gebatikte en gestempelde stof.

 

Op mijn vraag of ze naast poppen nog andere dingen maakt, lacht ze hartelijk en zegt: Taart! En dat kan ik benamen, want ik heb zowel Rabarbertaart als Bananentaart gehad. Drama soms dat interviewen.

Op mijn vraag hoe haar werkplek er uitziet, besluiten we deze te fotograferen. Dus zie hier. Supergeorganiseerd trouwens!

150626-emjee-100_8738

De studio, hier worden Soul Dolls geboren.

150626-emjee-100_8746

Op de kast: verschillende technieken en materialen uitgeprobeerd op een klein romp-poppetje. De rode benen zijn los, altijd handig voor een andere doll. Midden: een prototype van een doll met beweegbare ledematen d.m.v. knoopjes. Rechts het alternatieve hoofd voor Marius. Deze staat te wachten tot hij een doll wordt die Marnix aka Mattie heet. En wat een rijkdom, zo’n grote pot met witte knopen.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik wil Studio Soul Dolls verder uitbreiden. Ik ben actiever in het maken van verkoopbare poppen via mijn Etsy-winkel. Daarbij kun je de poppen onderscheiden in OOAK’s  (one of a kind) unieke poppen, de gewonere poppen en ik wil ook patronen gaan verkopen. Dan kunnen mensen met een Soul Doll basis zelf aan de slag gaan. Wellicht een cursus geven in de toekomst.

Super! Dank je wel Hieke voor alle antwoorden, de gezellige middag met taart en handgezette ‘goede’ koffie! Hieronder vind je alle linkjes alwaar je Hieke Denijs,  oftewel Studio Soul Dolls kunt bezoeken.

 

Facebook page:  www.facebook.com/SoulDolls

Instagram: instagram.com/souldolls

Etsy: www.etsy.com/shop/StudioSoulDolls (binnenkort te openen)