Creative Strength Training, week 8. We zijn allemaal fascinerend I.

Wie ben jij?

Wat gebeurt er met je als je gevraagd wordt om je zelf voor te stellen? Soms is het makkelijk, als er bijvoorbeeld alleen een naam verlangd wordt. Lastiger wordt het als er meer verwacht wordt. Wie, wat, waar, hoe en waarom? Sommige zaken blijven vaker onveranderd. Je geslacht en naam blijven redelijk lang hetzelfde. Je familie ook nog wel. En sommigen hebben een langdurige stabiele werkomgeving. Toch is alles aan verandering onderhevig, ook de genoemde zaken. Je bestaan en zeker je gedachten en gevoelens in je bestaan zijn continue in beweging.

Dus wat haal je naar voren op het moment dat je gevraagd wordt: Wie ben jij?

Wie wil je zijn?

Naast de betekenis van het zijn is er ook de betekenis van het willen zijn. Hoe wil je overkomen? Wat wil je van jezelf laten zien? En dat kan per situatie nog grote verschillen opleveren.

Het is dus nog best lastig om te definiëren wie jij bent. Het hangt van je stemming af, de situatie, de vraagsteller, kortom het ene moment ben je meer het een en het andere moment meer het ander.

Wie ben je?

Ken u zelve 

Ga je serieuzer met kunst aan de slag. Dan komt het moment dat je werk meer openbaar wordt. Bij een website, interview of galerie is er behoefte aan een beschrijving of artist statement van de kunstenaar. Wie is de maker? Ga je aan de slag met een beschrijving dan heb je inzicht nodig op je geschiedenis en je proces. 

Lees jij altijd de beschrijvingen op de websites? Wat doe ik? Ik wordt aangetrokken door iemand’s werk, dus als eerste ga ik kijken of er nog meer kunst op hun website staat. Daarna denk ik wie en hoe? En ga ik op zoek naar informatie over de kunstenaar. En dan haak ik nog wel eens af. Het zal echt wel aan mij liggen hoor, maar het gros van de omschrijvingen vind ik niet echt lekker leesbaar of spannend. De balans vinden tussen relevante informatie en verkooptechnisch handige informatie, is nog een complex gebeuren. 

Toch kan geen kunstenaar zonder een goede achtergrond verhaal. Storytelling is een belangrijke speler bij het tonen en aantrekkelijk maken van je werk en jijzelf als kunstenaar. 

In de oefeningen gaan we daarmee aan de slag.