tijdsdruk

Creative Strength Training, week 10. Hoe ga je verder?

Wij komen aan bij het laatste hoofdstuk. Het boek sluit af met een hoofdstuk dat terugkijkt naar de vorige hoofdstukken. En geeft een klein zetje hoe verder te gaan, zonder boek.

Creativiteit in je cellen

Is er een tijd geweest dat je niet aan het maken was? Soms begint het met spelen of iets uit proberen wat bijvoorbeeld je ouders ook doen. Je bent blij met het resultaat. Je vind het leuk om bezit te zijn. Je wil het nog eens proberen om te kijken of het beter kan, anders kan. En voor je het weet zit het creëren in je bloed. In elke vezel van je persoontje. Jij bent een creator. Als het virus echt heeft toeslagen, is het altijd aanwezig. Bij elke handeling, bij elk uitstapje, bij al je werkzaamheden. Het is een onderdeel geworden van wie jij bent. Zelfs als er een periode komt waarin je niet echt kunt ‘maken’ zal het je niet verlaten, maar op je wachten als een echte vriend. Want jij bent een maker, een bedenker, een kunstenaar.

Blijf op je ingeslagen weg

Ergens op je reis door het leven ben je afgeslagen om het pad van creativiteit te volgen, of in ieder geval regelmatig te door kruizen. Hoe zorg je er voor dat je niet afdwaalt?

  1. Blijf stilstaan om je pad te onderzoeken, zet richtingwijzers uit. (Het boek adviseert om te blijven schrijven.)
  2. Haal de rebel in je naar boven als je uitgedaagd wordt om je creativiteit te delen met tijdsdruk, weerstand, meningen van anderen.
  3. Ondermijn negativiteit die je belaagt door je innerlijke twijfels en critici.
  4. Blijf onderscheidend in je werk op een manier die bij jou past. Dit is een levenslange zoektocht.
  5. Werk met je eigen verhaal. Je eigen geschiedenis kan je steunen en motiveren in je innerlijke proces en tegelijkertijd geeft het materiaal wat je de toeschouwers wil laten zien.

Persoonlijk kompas

Eigenlijk kun je het boek zien als een hulpmiddel om je eigen kompas te vinden, die je helpt op je creatieve reis. De eindbestemming is niet duidelijk maar de route kun je steeds bijstellen want je hebt je kompas. Naast je kompas kun je in je rugzak de volgende zaken vinden:

  • Je hebt het gereedschap om de weg te vinden.

Soms twijfel je wellicht nog aan je creativiteit, maar het zal nooit opraken. Het kan soms lastig zijn en je kunt het gevoel hebben dat het op raakt. Het geweldige is dat je nu weet hoe je het terug kan vinden, want het kan zich een tijdje verbergen maar het gaat nooit weg. Het hoort bij jou2. 

  • Blijdschap en imperfectie.

Je kunt jezelf nooit goed genoeg vinden en toch blij zijn met je resultaat. Het maakproces, werken met je ideeën, de hele weg van creëren, in de flow van de inspiratie en het spelen zitten. Daar kun je zo blij van worden. Toch niet helemaal blij met het resultaat? Dat is alleen maar een aanzet om eer een nieuwe cyclus te starten. 

  • Het is onmogelijk aan jezelf te ontsnappen.

Ieder mens is fascinerend. Waar of niet waar? Dat betekent dat jij fascinerend bent. Maak je zelf niet kleiner of onbelangerijker dan nodig. Iedereen heeft een plekje onder de zon, dus ook jij en ik. De hele reis van ontdekken wat je kunt en wilt, jezelf verbeteren, de schatvondsten onderweg, de obstakels en de aanmoediging. Het opbouwen van je uithoudingsvermogen. Het is eigenlijk een universele reis. Jij doet het, ik doe het. Iedereen doet het op haar/zijn eigen manier. Heeft dat ook niet iets troostends? 

Ik wens je veel plezier op je avontuurlijke weg van een creatief leven. Wil je het boek zelf aanschaffen? Zo ver ik weet is er alleen de Engelse versie, maar die is verkrijgbaar bij de inmiddels niet uit ons digitale leven weg te krijgen, bol.com. Als je de oefeningen wilt doen die erbij horen, zonder het boek aan te schaffen, meld je dan aan bij onze FB-groep.

Lastig om het allemaal alleen uit te vogelen? Wil je weten hoe anderen die aanpakken? Begin je enthousiast maar vind je het moeilijk om het af te maken. Deze onderwerpen komen zeker langs in de Bundelgroep. Meld je hier aan.