Creative Strength Training, week 1

We gaan beginnen aan 10 weken kunstenaarsonderzoek

Creatieve krachttraining deel 1 of Vergroot je creatieve uithoudingsvermogen, dat is ongeveer de vertaling van bovenstaande titel. Vragen, oefeningen en persoonlijke verhalen voor het stimuleren van je artistiek genie. De ondertitel. In het Engels klinkt het best oké, in het Nederlands klinkt het toch wat gemaakt. Maar vooral in het Amerikaans wordt er wat makkelijker ‘grootse’ woorden gebruikt, terwijl wij Nederlanders een stuk voorzichtiger zijn. Wij maken ook geen kunst, we zijn geen kunstenaars maar we zijn graag creatief bezig of we hebben een hobby. En dat is natuurlijk helemaal prima. Het hoeft niet zo hoogdravend te zijn. Aan de andere kant, ik ken zoveel vrouwen die intensief met creëren bezig zijn. Dat gaat verder dan een hobby hebben. Zij investeren veel tijd en geld aan hun creaties. Sommige exposeren en doen mee aan wedstrijden. Als je zo serieus met je kunst bezig bent of je wilt dat doen, dan is het ook goed om te onderzoeken wie jij bent als kunstenaar. Wat is het wat je stimuleert en inspireert? Wat is je werkwijze, wat is je stijl, waar wil je naar toe groeien? Dit soort vragen worden gesteld in het boek: Creative Strength Training van Jane Dunnewold.  Samen nemen we het boek in 10 weken door en kijken hoe deze training onszelf en onze kunst kan helpen ontwikkelen. Volgens Jane is het een periode van transformatie. 

tijdsdruk

Tijdsdruk

Vind je creatieve volharding

Creativiteit is een soort spier of een hersenknobbel net als rekenen en taal. We hebben het allemaal, de een wat meer dan de ander. Het hangt waarschijnlijk af van verschillende factoren, maar het valt in ieder samen met doen! Doen, maken, oefenen, uren maken. Zonder inspanning zal je talent op een gegeven moment stil te komen staan. Je hebt dan ‘je niveau’ bereikt. Sporters, musici, dansers, een ieder die haar talent wil ontwikkelen en een doel nastreeft zal moeten trainen, maken, zweten, vallen, en weer opnieuw doorgaan. 

Wat maakt dat je telkens weer tijd en energie in je kunst steekt. Waar komt je drang vandaan en hoe blijf je het volhouden? Een stukje inzicht hierin helpt je om de volharding te blijven opbrengen. En als hart onder de riem in de periodes dat het niet zo vanzelfsprekend is om te maken.

Natuurlijk raad Jane ons aan om te schrijven. Natuurlijk, omdat elke coach dit aanraadt. Waaronder ikzelf. Journaling, schetsboeken, ze zijn helemaal hot en trendy op het moment. Toch is niets zo lastig als de discipline vinden om dagelijks te schrijven. Dagelijks lukt mij niet. Wel heb ik uit ervaring geleerd om zo veel mogelijk alles wat zich in mijn hoofd afspeelt op te schrijven. Want echt je raakt het kwijt, ook dat geweldige idee waarvan je nu overtuigd bent dat je dat niet zult vergeten. Geloof me, het gebeurt je toch. Daarnaast is schrijven en tekenen een goede manier om inzicht te krijgen en plannen en lijstjes te ontwikkelen. Alles wat je wilt onthouden en waarvan je vol bent. Dus ik schrijf regelmatig. Ik schrijf alleen niet op één plek en ook niet in één schrijfboek. En dit zorgt er voor dat ik continue mijn aantekeningen loop te zoeken. En daar kun je behoorlijk chagerijnig van worden, geloof me. 

Elke dag schrijven

Ik neem mijzelf daarom voor om tijdens deze 10 weken dagelijks te gaan schrijven. Niet in -tig verschillende boeken en blaadjes maar in één boek. Ideeën, invallen, wat ik gelezen of gezien heb, wat ik nog wil doen, van alles. En als ik geen inspiratie heb, dan zal ik net als de ‘morning-pages’ van Julie Cameron, in The Artist Way, gewoonweg schrijven wat in mij op komt. Doe jij mee? Je kunt gewoon schrijven of typen, verder niks geen toestanden. En je kunt je schrijfsels natuurlijk mooier maken door erbij te tekenen, verven, knippen en plakken. Ik ben benieuwd hoe dat bij mij zal gaan.

The Artist Way van Julia Cameron

Oefengedeelte

In het oefengedeelte laat Jane je terugkijken wat er in het verleden zo belangrijk voor je was dat je het nu nog steeds weet. Iets wat verbonden is met je kunst. Aangezien Jane uit de quiltwereld komt, gebruikt zij in het boek stof als uitgangspunt. Maar dat kan natuurlijk ook een kunstwerk zijn, een toneelstuk, muziek, een optreden. Wellicht licht daar een zaadje waaruit je creatieve kracht kan putten. Het is in ieder geval leuk om je weer eens bewust te zijn wat er als kind impact had op jouw creatieve geest. 

In de Facebookgroep deel ik de oefeningen, wil je meedoen met ons? Meld je dan aan: Emjees inspiratieboost

Week 1 is dus schrijven en terugkijken.