get creative

Creatief zijn of worden? Hoe maakbaar is creativiteit?

In mijn vorige blog merkte ik op dat creativiteit veelvuldig gevraagd wordt in personeelsadvertenties. En omdat creativiteit schijnbaar een hot topic is als vaardigheid voor je carrière, zijn er ook veel bedrijven die ons vooral creatief denken willen leren. 

Kun je creativiteit aanleren?

Ik denk dat creativiteit een eigenschap is die wij allemaal in meerdere of mindere mate bezitten. Een groot stuk van creatief denken is namelijk gelinkt aan probleemoplossend denken. Dit is DE eigenschap die er voor gezorgd heeft dat wij als mensheid zo ver gekomen zijn als we nu zijn. Als we dat niet zouden kunnen dan zaten we nog steeds in ons blootje, met een grasspriet in de mondhoek naar een steen staren, in plaats van deze te gebruiken voor gereedschap of vuur maken.

Mensen van mijn generatie, opgegroeid bij ouders die nog niet ‘alles’ konden kopen of het nu om de centen was of gewoon omdat de winkels nog niet overvol producten lag, zijn vaak opgevoed met klussende en creërende ouders. Dat dit voornamelijk gericht was op ‘nuttig’ is voor het ontwikkelen van het creatief denkvermogen niet belangrijk. 

Hoe kan ik dit oplossen? Wat heb ik in huis? Waar aan moet het materiaal aan voldoen? Buigzaam, hard, vochtopnemend, flexibel, stug, klevend, etc.

steen creatief gereedschap

Als je creatief kunt denken, kun je dat dan altijd?

Ja, in principe wel. Als er geen blokkades in de weg zitten zoals vermoeidheid, veiligheid, oordelen. Het is namelijk gebleken dat het veelvuldig ingezette middel van Brainstormen, niet de geweldige resultaten bood dan verwacht. Brainstormen, op zich, is een geweldig middel om tot vernieuwende ideeën te komen. Voorwaarde is wel dat de deelnemers zich gelijkwaardig voelen en veilig genoeg om hun ideeën te kunnen delen. Dus als jouw manager je op je vingers zit te kijken of je collega’s kleineren jouw inbreng, dan ga jij geen geweldige invallen krijgen. Maar ook als je teveel luistert naar je innerlijke criticus, die overal een mening over heeft maar voor over jou, dan schiet het ook niet echt op.

Creativiteit is als een spier.

Hoe vaker je iets doet hoe makkelijker het je afgaat. Het is net als bij sporten, je bouwt je vaardigheid op. Alle grote kunstenaars voldoen aan de 10.000 uren regel. Ook Mozart, Picasso of welk genie je maar noemt. Het verschil met jou is misschien dat ze al op jonge leeftijd zijn begonnen maar ze hebben uren en uren gewerkt aan hun muziek, schilderkunst of wat dan ook. Ze kennen hun gereedschap en ze hebben hun hersenen laten wennen aan associatief denken, hun gedachtensprongen zijn gewoon geworden.

train je creativiteit

Hoe werkt creativiteit bij jou?

Natuurlijk is dit heel blog wel wat kort door de bocht. Er kunnen boeken gevuld worden met informatie over creativiteit en hoe je het kunt vergroten. Zie het als een aanzetje. Het belangrijkste: neem je creativiteit serieus, maar beschouw het niet als iets vanzelfsprekends of statisch. Je zult er aan moeten werken, trainen, net als voor een marathon. 

Leer je materiaal kennen, oefen associatief denken (mindmappen), houd lijstjes bij, of liever nog begin een dagboek met al je ideeën en oefen zo vaak je kunt. Denk aan kwantiteit dan zit er vanzelf iets van kwaliteit bij. Werk met wat je hebt, je hebt niet al die materialen nodig die in de winkel liggen. Pen en papier heeft iedereen wel. Maak afspraken met je jezelf en zet deze vast, dus niet verschuiven! Dit is niet zomaar tijd, dit is creatijd! Daag jezelf uit door mee te doen aan challenges of verzin ze zelf. Dagelijks tekenen, collages maken, schrijven, borduren. Er is zoveel mogelijk. Het gaat vooral NIET over meesterwerken maar over werken. Als je doorzet dan ga je merken dat het werkt ook als je moe bent, verdrietig of niet lekker. En verzin thema etentjes, feestjes, vakanties, laat iemand een willekeurig woord noemen en associeer er (samen) op. 

Succesvolle creativiteit

Hoe geweldig is het als je gaat merken dat de ideeën makkelijker komen. Je maaksels steeds beter en meer eigen. Dat je met volle overtuiging bevestigend kunt reageren op de vraag: creativiteit gezocht. Of dat je bij het klussen in en rond het huis oplossingen kunt bedenken om te zorgen dat de dingen werken of passen zonder dat je onmiddellijk een donatie hoeft te doen in een willekeurige doehetzelfwinkel. Want inderdaad, jij deed het al zelf!