Creatief proces, oftewel zo werk ik

Wat ik een heel belangrijk onderdeel vind van mijn creatief proces is het vinden en ontwikkelen van ideeën. Vaak rol je al doende van het ene idee in het andere. Altijd(!) opschrijven, want helaas, ook de meeste briljante ideeën kun je vergeten. Waardoor ze onmiddellijk een stuk minder briljant zijn.

Deze ideeënvergaarbak,

helpt je dan op de momenten dat je echt geen inspiratie hebt. Of als een idee niet werkt of om wat voor reden dan ook niet uitvoerbaar is.

Iedere kunstenaar heeft haar eigen manier van werken. En omdat de meesten met verschillende projecten tegelijkertijd bezig is, komt het voor een buitenstaander behoorlijk chaotisch over. Maar de meeste kunstenaars hebben een systeem. Bewust of onbewust. Er is een theoretisch model waarin je het creatieve proces in terug kunt vinden.

Creatief proces

Creatief proces

Creatief proces model

Zoals alle modellen is dit natuurlijk theorie en lopen de de fases niet altijd soepeltjes over in elkaar. Soms schiet je heen en weer en soms sla je zelfs stappen helemaal over. Maar het is toch een houvast zeker als je projecten groter worden en als je een beetje structuur in je leven wilt. Het kan je ook helpen als je helemaal zit met een werk en je niet weet hoe verder te gaan. Pak het model erbij en kijk welke stappen je niet of niet voldoende hebt doorlopen. Wellicht zit daar net het punt waardoor je weer lekker aan de slag kan gaan.

Hieronder het proces zoals ik hem ongeveer inzet. Heb jij ook zo’n proces? Vertel het mij. Ik ben altijd nieuwsgierig hoe andere kunstenaars werken.

panic-001

Meer weten of mee doen? Kijk hier.