mixed media collage sjabloon toevoegen zwart

Het plezier van plaatjes plakken, collage’s en decoupage met stappenplan

Al sinds ik klein ben vind ik het geweldig om plaatjes te zoeken en uit te knippen. Tot ergernis wel eens van mijn moeder omdat haar dure tijdschriften  weer eens verknipt waren. Wat ik achteraf gezien, best begrijp. Nog steeds grijp ik graag naar plaatjes. Kijk naar mijn werk de Wolf, de achtergrond is een fotocollage. En ik verwerk vaak plaatjes in mijn schilderijen.

Collage’s worden veel gebruikt. Er zijn kunstenaars die graag met collage’s werken. Sommigen maken de meest verrassende en/of vervreemende combinaties ermee. Het wordt ook ingezet als moodboard’s of inspiratieborden bij het inrichten van je huis, tuin, leven of om dieper met je innerlijke zelf in contact te komen. Tijdens de hype van ‘The Secret’ kwam ik ook borden tegen met daarop je wensenlijstje wat je het universum inzendt.

Oftewel collage’s zijn het helemaal!

En als je je plaatjes op een voorwerp plakt dan heet dat: Découpage. Sjiek woord en leuk resultaat. Dit is helemaal niet nieuw want dit wordt al eeuwen gedaan. De chinezen zijn er ooit al mee begonnen. Laatst was er een expositie over de zijderoute met daarin lakdozen. Een leuk artikel over de geschiedenis van découpage vind je hier.

De eerste probeersels

De saaiste dingen kun je zo leuk maken. En leuke dingen kun je nog leuker maken. Zo heb ik al jaren lang een doos, ooit beplakt en gelakt, waarin ik mijn schatten kan bewaren. En hangen de vakantieherinneringen van ons gezin als collage’s aan de muur.

collagedoos Vakanties

Deurcollage’s

Laatst had ik zin om weer eens lekker te plakken. En ik houd van een royale aanpak, vandaar dat ik het op behang heb uitgeprobeerd. En dat geeft een hartstikke leuk resultaat, kijk maar.

Deur2 Deur1

Stappenplan collage met acrylverf en sjablonen

In één dag in elkaar. Je kunt het eventueel na het drogen nog aflakken. Houtje erboven en eronder, en je hebt iets super origineels in huis. Daarna heb ik er nog één op een canvasdoek gemaakt waarbij ik de stappen gefotografeerd heb. En dit canvas heb ik een beetje in de thema van mijn kinderen gehouden. Want je kunt ook leuk thematisch werken. In bijgevoegde foto slider zie je de stappen voorbij komen. Voel je je geïnspireerd? Ga lekker aan de slag. Ik vind het helemaal leuk om jullie creaties te zien. Stuur ze op of zet ze op facebook. En wil je wel een keer aan de slag maar niet alleen, neem contact met mij op! Dan probeer ik een workshop te regelen.

Deze diashow vereist JavaScript.