7 alternatieven om je schets over te nemen

Een week geleden bedacht en lanceerde ik de challenge 40 DAGEN 1 SCHETS! En abracadabra, we zijn van start gegaan. Via onze facebookpagina (besloten groep) delen we onze maaksels en verzinsels. Heel erg leuk. Er zijn heel wat schetsers in Nederland. Had je mee willen doen? Helaas, maar 40 dagen is 40 dagen en die lopen nu.

Je schetst nog niet, weinig of je hebt een geweldige schets maar twijfelt of je die nog een keer kunt herhalen. Vandaag deel ik wat methodes met je hoe je dan toch de schets op je doek, boek, of stof kunt krijgen.

1. Gesso

  Je kunt je schets/foto/tijdschriftknipsel opplakken op je werk. Als je er daarna dun met gesso over heen verft, dan kun je over de gesso heen tekenen en schilderen. 

Over gesso heen geschilderd.

Over gesso heen geschilderd.

2. Foto software.

De meeste fotosoftware programma’s kennen een drawing module. Foto invoeren laten omzetten en klaar!

zww

3. Raster tekenen.

Je kunt een raster gebruiken. Maak een raster met dezelfde afmetingen op je voorbeeld en op het medium waar op je wilt werken. Nu kun je vakje voor vakje de tekening na tekenen.

Raster

Raster

4. Gel medium transfer.

Koop acryl gel medium, bijvoorbeeld van Talens Amsterdam. Smeer je schets/print in, plak het ondersteboven op je doek/stof/papier. Laten drogen. Nat maken en het papier voorzichtig afwrijven. De inkt blijft dan achter op de nieuwe achtergrond. Wel in spiegelbeeld!

transfer met gel medium

transfer met gel medium

5. Overtrekken vanaf het raam of een lichtbak.

Spreekt voor zich toch? Plak het met schilderstape vast.

raam

6. Carbon en transfer papier.

Ouderwets met carbon papier, werkt nog steeds! Wat ik ook nog wel eens doe vooral op stof, is de achterkant van de schets vol krijten (schoolbordkrijt). Werkt ook op canvas trouwens. En tegenwoordig heb je transferpapier wat je door de printer of kopieermachine heen kunt halen. Opstrijken klaar. 

carbon

7. Projector.

Dit wordt ingewikkelder, niet omdat het moeilijk is maar wel omdat je materiaal moet hebben. Namelijk de projector. Ik begrijp dat sommige telefoons deze tool hebben of hadden. Hoe handig is dat voor een kunstenaar?

projector