9 parels uit Steal like an artist, waar ik blij van word

Al een tijdje op mijn leeslijst het boek, Steal like an artist van Austin Kleon. Austin is een Amerikaanse kunstenaar/schrijver. Een schrijver die tekent zoals hij zelf aangeeft. Dat Austin Amerikaans is, merk je natuurlijk wel aan het boekje. Heel positief en slogan-achtig. Maar wat hij er in zet, hoe kort ook, daar kan ik mij goed bij aansluiten.  Omdat het een luchtig en qua tekst een klein boekje is, leest het heel makkelijk weg. Dat is fijn want tijd is bij mij altijd te weinig. Maar de inhoud glijdt ook wel makkelijk weer weg terwijl er toch, volgens mij, wat pareltjes in staan. 

  1. Steel van elke bron die je inspireert of je verbeelding voedt. 

Dit is waarop de titel gebaseerd is. Stelen en kopiëren. Dit klinkt heel fout maar eigenlijk grijpt dit terug naar de leerling/gezel/meester-opleidingen van de gildes vroeger. In welke fase je je ook bevindt het ambacht, je eigen handschrift en vormtaal vind je door te werken en te oefenen. Waar begin je als leerling en gezel? Je bent nog zoekende, je wilt je techniek bijschaven, je vormtaal wisselt nog steeds, je zoekt inspiratie. En je inspiratie mag je bij elkaar stelen. Of eigenlijk zoek en verzamel alles waar je wat mee hebt, blijdschap, verwondering, afschuw, fascinatie. En dat kan zijn in films, boeken, artikelen, muziek, schilderijen, foto’s, gedichten, kranten, dromen, gesprekken, architectuur, natuur. Echter steel of verzamel alleen die dingen die je echt raken, of zoals Austin zegt, tot je ziel spreken. 

2. Begin met werken

Blijf niet eindeloos alleen in de verzamelfase hangen. Ga aan het werk. Je hebt wellicht een beeld voor ogen waar je naar toe wilt groeien. Je zult daar niet komen als je niet gaat beginnen. Soms houd de angst om te beginnen ons op de plek waar we al zijn, namelijk hier en we willen naar daar. 

3. Fake it until you make it

Een variant op doe alsof je iemand bent tot je het bent. Doe alsof je iets maakt tot je het echt maakt. Dus ga maken, meer is het niet eigenlijk. Het zou wel kunnen dat je het talloze keren moet maken tot je HET maakt, maar ondertussen ben je aan het maken. 

4. Kopiëren mag

Net als stelen moet je dit niet letterlijk nemen. Ga niet vervalsen of plagiaat plegen. Maar maak het werk wat je bijzonder raakt gerust na. Verdiep je er in. Hoe is het gemaakt? Hoe is het opgebouwd? Hoe krijg je het materiaal zo? Hoe krijg je die houding? Licht, schaduw, compositie. Door nabootsen leer je. Daarna haal je er uit wat bij jou past en vul je aan wat er nog mist, jouw inbreng. Wat is er (nog) niet gemaakt? Dan ben je gezel. Bij de volgende stap is het omzetten van al het bewust en onbewust geleerde in ‘eigen’ werk, en daar is de meester. 

5. Verveling moet

Hier ben ik heel blij mee. Want dit is voor mij zelfs een noodzaak om mijzelf in het leven staande te houden. Het is natuurlijk in tegenstelling met de gulden regel dat je veel en hard moet werken. En dat moet ook, maar daarnaast zijn periodes van leegte, verveling, rondzwerven, wat aanmodderen zo belangrijk om tot creatieve ideeën te komen. Het is continue de balans vinden tussen input en output. Output kan er alleen komen wanneer de input verwerkt wordt, opgeruimd, ingedeeld, heringedeeld, weggegooid en herkauwt wordt. Voor mij geldt dit niet alleen voor inspiratie en creativiteit, maar voor alle prikkels en ervaringen die ik meemaak. Vroeger vond ik het in deze daden en druk-druk-druk maatschappij wel eens lastig om te laten merken dat ik het heerlijk vind om in de stilte en leegte te zitten. Hoe ouder ik wordt, hoe heerlijker ik vind en het brengt mij meer tot mijzelf. 

6. Doe alles

Nog zo’n heerlijkert die mij persoonlijk raakt. Je hoeft je niet tot één ding te beperken, doe het allemaal. Austin schrijft, tekent, musiceert, presenteert. En hij heeft ontdekt dat het goed is en dat alles elkaar beïnvloedt en energie geeft. Ik heb zo lang gedacht dat ik een keuze moest maken, en dat het hoort om in 1 ding alles in te zetten. Dat gaat alleen ontzettend in tegen mijn natuur omdat ik graag met veel dingen bezig ben en omdat ik veel dingen interessant vind. En dat dit voortdurend verandert, elk jaar, elke maand, elke dag. Nee, ik kan niet één ding geweldig goed, ik kan wel heel veel dingen een beetje. Tot er weer iets nieuws komt. Dus als jij houdt van ballet, tatoeëren en beeldhouwen, gewoon allemaal doen. 

7. Levenscyclus van een project 

Beeldmateriaal spreekt voor zich. 

8. De eeuwige opmerking

Een goede reminder, ook voor mijzelf. (Niks menselijks is mij vreemd, ook iets met oordelen, meningen enzo.) Maar ook een mooie terug gever aan de eeuwige critici.

Dat had ik ook kunnen maken‘. — Tja, maar.. je hebt het niet gedaan.

9. Vind je moment

Nooit, nooit is er voldoende tijd. We moeten werken, voor de kost en zorg geven aan alles wat we liefhebben. We hebben verplichtingen en behoeftes. Wanneer is er dan tijd om te maken? Als je het echt wilt dan vind je tijd. Wees blij met de kruimelmomenten. 5 minuten tussendoor, een lunchpauze opofferen, waar je kun je tijd rekken en waar kun je nog activiteiten schrappen? 

O nee! De ondertitel is 10 dingen die niemand je vertelt over creativiteit! En ik heb er 9! Weet je wat? Dan mag jij de 10e aanvullen. 

Dit waren mijn parels, gevonden in Steal like an artist. Heb jij het boek gelezen? Wat waren jouw parels? Wil je weten wie Austin Kleon is? Kijk dan op zijn website. En leuk idee wat ik gevonden in het boek om uit te proberen gaan we doen in Emjees Inspiratie Boost. En zijn andere boek, Show your work, ligt nog op mijn leesstapel. Die komt nog aan de beurt!