be brave

10 weken creatieve krachttraining.

Vergroot je creatieve uithoudingsvermogen en krijg inzicht in je innerlijke kunstenaar.

In de zomer maak ik altijd tijd om te lezen. Vele (e-)boeken zijn pure ontspanning en ontsnapping, daarnaast altijd een paar vak-gerelateerde titels. Voor mijn verjaardag had ik ‘Denk als een kunstenaar‘ gekregen van Will Gompertz. Dat leest makkelijk weg. Gompertz defineert bij de schilders (want er worden geen andere disciplines genoemd) een aantal eigenschappen waarvan iedereen iets zou moeten hebben. Ik vond het meer een uitnodiging aan de niet-kunstenaars om creatiever te denken, het blijft aan de oppervlakte en is gekruid met anekdotes. Prima om te lezen maar ik heb er niets nieuws in gelezen.

Denk als een kunstenaar

Daarna heb ik Jane Dunnewold gelezen: Creative Strength Training, Prompts, exercises and personal stories for encouraging artistic genius. Hier ben ik een stuk enthousiaster over. Jane wil ons via haar boek helpen om meer in ons creatieve ritme te komen om onszelf als kunstenaars te (onder)kennen en ons te focussen op de weg die we als kunstenaar willen gaan. Ik ervaar het als een methode om jezelf en je kunst serieuzer te gaan nemen. Je kunstenaarschap te gaan erkennen. 

Nu is het lezen van een boek één ding, maar er daadwerkelijk iets mee doen is iets anders. Ik ben van nature geneigd om door boeken heen te scrollen en meteen te filteren wat voor mij interessant is en de rest onmiddellijk weer los te laten. (lees: te vergeten of geheel niet te lezen.) Dit boek liet me echter niet meteen los. De aanpak van Jane is niet persé die van mij, maar zij heeft jarenlange begeleider-ervaring en dat merk je. Leuk is ook dat ze kunstenaars heeft uitgenodigd om met deze methode aan de slag te gaan en korte bevindingen ervan plus hun foto’s staan in het boek. Het lijkt me goed voor mijn ontwikkeling om dit boek te gebruiken om mijn eigen onderzoek naar mijn creatieve krachten te starten. En zoals jullie inmiddels van mij weten: waarom zou ik dat alleen gaan doen? Samen op avontuur gaan is zoveel leuker dan alleen.

Afbeeldingsresultaat voor creative strength training exercises

Doe mee aan Creative Strength Training

Ik nodig je uit om samen met mij 10 weken lang aan Creative Strength Training te doen. Het boek bevat 10 hoofdstukken, elk hoofdstuk is de basis voor een nieuwe week. Het intro is mijn filter van het hoofdstuk, samen doen we de oefeningen. We houden elkaar op de hoogte, denken met elkaar mee en laten elkaars werk en bevindingen zien in de Facebookgroep: Emjees Inspiratie Boost. Uiteraard is dit een besloten groep en worden jouw reacties en werk niet gedeeld. 

Naarmate we verder in het boek gaan komen, worden de hoofdstukken persoonlijker en intensiever. Sommige zaken laten zich niet makkelijk in één week afhandelen. Via FB kunnen we dingen laten doorlopen en blijven delen. 

Nou ja, Marjan ga je het hele boek behandelen? Ik wilde het zelf aanschaffen, nu is de lol er af’. Mijn bedoeling is om het boek als basis te gebruiken, niet om het letterlijk te vertalen. Ik sla dingen over, ik benoem dingen anders, ik voeg dingen toe en laat dingen weg. Het boek is in het Engels (Amerikaans) en dat is niet mijn moedertaal dus ik interpreteer de inhoud waarschijnlijk ook anders. Dus mocht je het boek willen aanschaffen en waarom niet? Laat dit je dan niet tegenhouden. Hier een linkje naar BOL.com, mijn boekvrienden vanaf dag 1. 

Afbeeldingsresultaat voor Jane Dunnewold

Jane Dunnewold

De 10 hoofdstukken

Wat gaan we tegenkomen in de komende 10 weken? Ik laat de titels even in het Engels staan.

  1. Defining Creative Stamina
  2. Overcoming stumbling blocks, Part 1
  3. Overcoming stumbling blocks, Part 2
  4. The Power of Limitations
  5. Learning to Make and Take Time
  6. What does Alignment Look Like to You?
  7. Making Work Distinctively your Own
  8. Each of Us is Fascinating, Part 1
  9. Each of Us is Fascinating, Part 2
  10. Discovering Grace Through Acts of Making

Doe je mee? Heb je zin om te onderzoeken wat, wie jij bent als kunstenaar? Wat is je basis, waar sta je voor, waar wil je heen? Wat maakt dat jouw werk jouw werk is? Elke maandag lanceer ik een blog met een nieuw onderwerp. Daarna hebben we een week om er over na te denken, mee te werken, te reageren en te maken. Zaken die langer nodig hebben parkeer je even op een zijspoor en pak je op een later tijdstip op. In Emjees Inspiratie Boost groep, kunnen we steeds terugkijken op vorige weken. Dan kun je het in je eigen tempo doen. Geef je op via Facebook!  O ja, het is gratis in de vorm van euries, doekoes, pennies, bitcoins, maar vraagt wel jouw tijd en aandacht en is dus onbetaalbaar.

Bezoek de site van Jane Dunnewold.